avocat bun Bucuresti

Noutăți

Cauza MGC contra României - Între afirmarea unor interese și nevoia de legiferare

Contextul actual, cel care a readus cauza în centrul atenției opiniei publice se leagă de o inițiativă parlamentară, potrivit căreia, legiuitorul ar trebui să intervină și să legifereze lipsa de discernământ a minorilor sub 16 ani, asta în contextul diferențierii infracțiunii de viol, de infracțiunea de act sexual consimțit cu un minor.

România, între migrație si azil

În contextul crizei actuale generate de conflictul militar în curs de desfășurare pe teritoriul Ucrainei, Guvernul României se mobilizează exemplar prin luarea unor măsuri adecvate în scopul protejării persoanelor refugiate pe teritoriul țării noastre.

Daunele morale în procesul de divorț

Cu titlu de noutate, odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Civil (Legea 287/2009), a fost reglementat dreptul soțului inocent de a solicita despăgubiri soțului vinovat de destrămarea căsătoriei, despăgubiri solicitate pentru prejudiciul suferit prin desfacerea căsătoriei. Astfel, art. 388 NCC prevede:

Măsura protecției temporare a cetățenilor ucrainieni​

In contextul invaziei pe scară largă a forțelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei, din data de 24 februarie 2022, prin Decizia de punere in aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului, din 4 martie 2022, a Directivei 2001/55/CE din 20 iulie 2001 privind protecția temporară, a fost introdusă, ca si mecanism de urgență, protecția temporară a cetățenilor ucrainieni